En uns temps on el mercat laboral no troba suficients llicenciats en estudis STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques) sorprèn veure que gran part de les noies adolescents renuncien a aquest món quan escullen estudis superiors.
Molt futur, poques noies
Les carreres professionals de l’entorn STEM són avui per avui algunes de les que ofereixen millors perspectives professionals. Per exemple, de les 10 carreres amb menor taxa d’atur a Espanya, set inclouen la paraula “Enginyer” a la seva descripció (1). Però només el 26% dels estudiants d’ “Enginyeries i Arquitectura” són noies (enfront del 54% del total dels matriculats en estudis de grau i universitats públiques) (2). S’estan tancant elles mateixes una porta fantàstica cap al mercat laboral. I també les empreses surten perdent, en haver de renunciar a una bona part del talent de la població.
Com hem arribat fins aquí?
Bàsicament, per dues raons:
– Un entorn cultural de cavallers i princeses: Fa uns anys ens va semblar intuir, de la mà d’ “Els jocs de la fam” o “Divergent”, una generació de noies fortes que no acceptaven el rol tradicional femení. Però la pressió de mitjans de comunicació (confonent feminitat amb carrincloneria – un vídeo com a exemple) o els catàlegs de joguines nadalenques que discriminen entre noies (maquillatge, nines …) i nois (eines, vehicles …) han seguit empenyent a les adolescents a rols en què la imatge externa és fonamental i agradar els altres és una necessitat. L’autoestima es veu afectada a la baixa i creix l’ansietat davant de reptes com ara enfrontar-se a exàmens de matemàtiques (3) o triar carreres STEM. I acaben considerant erròniament que no donaran la talla en aquest tipus d’estudis.
– La manca de rols femenins d’èxit científic en què projectar-se. A part de Madame Curie, quantes dones exitoses en STEM coneixem? Només el 3% dels premis Nobel de ciència han estat atorgats a dones, tot i haver estat autores i coautores de desenes de grans avenços (L. Meitner i la fissió nuclear, R. Franklin i l’ADN, J. Bell i els púlsars …). Invents com el kevlar, el Tip-pex, el wifi o la programació van sorgir de les ments de dones … ¿invisibles?
Per tal que les noies amb vocació científica no abandonin els seus somnis tenim diverses eines…
Com mantenir la il·lusió?
Influir
Siguem conscients que els pares som la principal influència a l’hora d’escollir estudis STEM (4). Així doncs, el nostre suport, opinió o senzillament parlar sobre el tema amb les nostres filles serà un punt fonamental.
Donar confiança
De vegades haurem de canviar els nostres propis biaixos per combatre els de les nostres filles: Pot ocórrer que nosaltres mateixos pensem que les nostres filles no serviran, i deixem entreveure els nostres dubtes quan les nenes ens expressen el seu interès per la ciència. Confiem en elles, ja que si persegueixen els seus somnis poden donar moltíssim de si mateixes.
Els científics no són frikis masculins i solitaris com Sheldon Cooper de The Big Bang Theory. Donem a les nostres filles exemples alternatius i inspiradors: clàssics com Hedy Lamarr (actriu i científica), o actuals com Andrea Cantó (enginyera en el mundial de motociclisme).
Donar perspectiva social
Les carreres STEM poden semblar fredes, allunyades dels valors de cooperació i ajuda als altres. Expliquem a les nostres noies que per les seves mans passaran temes com les energies renovables, la robòtica que ajudarà als discapacitats o la millora de les collites agrícoles en el tercer món.
Fomentar la seva curiositat i aprenentatge
Mentre veiem pel·lícules dels X-Men ( “És possible el que fa Magneto?”), enfront d’una aplicació de mòbil innovadora (“Quin programari hauran utilitzat per crear-la?”), respecte a les tasques de bricolatge (“M’ajudes a penjar un quadre?”) … Els estudis STEM tenen un gran punt a favor: s’entén per a què serveixen. I això, en l’època de desmotivació estudiantil que vivim, és molt important per al seu èxit acadèmic.
Alimentar la seva autoestima
Les nostres filles sentiran sovint frases descoratjadores. “Seràs l’única noia de la classe”, “Sempre contracten abans als nois” o “Les dones estan pitjor pagades”, per exemple. Evitem sobreprotegir-les i donem-los progressivament responsabilitats perquè creixin fortes i no renunciïn al seu objectiy d’entrar en el món STEM.
D’aquesta manera, estarem recolzant en les nostres filles l’actitud vital necessària per perseguir els seus somnis: curiositat, lluita, força, creativitat … com va tenir la María Elena Maseras, la primera dona que va aconseguir ser admesa en una universitat espanyola.
I, a més, veuran obertes les portes d’un mercat laboral amb un gran futur …
Lectures recomanades per a les nostres filles STEM
Fonts:
(1) Instituto Nacional de Estadística. Enquesta sobre inserció laboral de titulats universitaris. 2014
(2) Percentatge d’alumnes matriculats en Estudis de Grau i Primer i Segon Cicle d’universitats públiques segons branca d’ensenyament i sexe. Font: S.G. de Coordinación y Seguimiento Universitario; MECD. Curs 2014-2015
(3) Segons els informes PISA de l’OCDE, la noies afronten els exàmens de matemàtiques amb un nivell d’ansietat més alt que els nois. També a un estudi de la Universitat d’Oviedo es va apreciar que creure’s menys eficaces condiciona l’elecció de les noies en el moment de decantar-se per una enginyeria o arquitectura.
(4) Com es pot apreciar en l’estudi de la Fundació Everis “Factors influents en l’elecció d’estudis científics, tecnològics i matemàtics”
(5) Un estudi de la fundació L’Oréal indica que el 63% dels espanyols creu que les dones no serveixen per a ser científiques d’alt nivell.
Publicat originalment al web d’ Ined21, amb el recolzament d’ EdBuilding Càpsules Educatives .