Com organitzar conferències de l’AMPA amb èxit

Conferència al Col·legi Sant Miquel dels Sants

Estàs col·laborant amb una AMPA i t’ha “tocat” organitzar una xerrada per a les famílies? Avui comentarem la manera de fer més senzilla aquesta feina i assegurar-ne l’èxit.

Organitzar conferències per a les famílies de l’alumnat és una tasca que fan moltes AMPAs. I també és una de les més crítiques, perquè són actes amb molta visibilitat tant del centre educatiu com de la pròpia AMPA. Volem, doncs, que surtin bé i ajudin a gaudir de la tasca desinteressada que fan les AMPA!

Si voleu assegurar l’èxit d’una xerrada cal pensar bé el tema a tractar, fer una bona organització, assegurar una bona comunicació a les famílies, i triar el conferenciant idoni.

Sobre quins temes es poden fer conferències a les escoles?

Pràcticament es pot parlar de qualsevol tema, i els que més èxit de públic solen tenir són els que solucionen algun problema que les famílies estiguin experimentant.

Hi ha clàssics com la baixa autoestima dels fills (o dels pares i mares), la comunicació amb adolescents o l’orientació educativa que sempre atrauen moltes famílies.

Els darrers anys han guanyat interès nous temes com les altes capacitats, la tecnologia, el porno online o el bullying.

La recomanació és que parleu amb les famílies, fins i tot fer una petita enquesta, per acabar de definir els temes a tractar i d’aquesta manera els estareu involucrant des del primer moment. També els conferenciants us podem ajudar a triar el tema a treballar.

Com organitzar una conferència a pares i mares?

Abans de res, dir-vos que la data i l’hora són fonamentals. Coincidir amb un partit important del Barça o amb la festa escolar de Nadal poden reduir molt l’assistència a la conferència. En els anys que fa que em dedico a les xerrades (des el 2010) no he trobat encara l’hora màgica que garanteixi la màxima assistència, havent provat tot el ventall d’hores d’inici entre les 15:30h i les 21h.

Buscar una sala agradable amb una temperatura confortable farà sentir més còmodes les famílies i relaxarà l’ambient, augmentant-ne la participació i la involucració. A nivell anecdòtic, segur que la participació a la xerrada que vaig fer un mes de desembre a un poblet del Segrià es va veure afectada perquè la calefacció no funcionava. És l’única xerrada que he fet amb jaqueta i guants!

La sala ideal també te en compte els requisits del conferenciant, i pot incloure la disposició flexible dels seients, un projector, un sistema d’àudio o un micròfon (sense cables i sense mans sol ser el somni dels ponents dinàmics) entre d’altres. Parleu-ho amb temps amb la persona escollida per fer l’activitat.

Xerrada sobre altes capacitats Un atractiu extra per a l’assistència sol ser afegir una activitat de socialització entre les famílies, com un petit aperitiu al final de la xerrada o, en el cas de la xerrada de la foto, a l’acabar la xerrada els participants feien cagar el Tió ; ). És una bona forma de fomentar el vincle entre les famílies, i també amb l’escola i els membres de l’AMPA, ajudant a fer més “colorida” la tasca de l’AMPA.

Oferir servei de cangur per als nens més petits sol també facilitar que els pares i mares puguin venir i convertir la xerrada en un èxit.

Com comunicar una conferència a l’escola?

Mai no hem tingut tantes eines de comunicació per facilitar-nos la tasca, però tampoc hem hagut de competir per l’atenció de les famílies amb tants missatges com en l’actualitat.

Partim de la idea que teniu un tema atractiu, i que el dia i l’hora seran adients; com ho comuniquem per tenir la màxima assistència possible?

Exemple de cartell dissenyat per una escola Si teniu grups de whatsapp de les famílies per cursos, o llistats de correus electrònics (i el permís per contactar-los, que cal demanar a l’inici del curs), teniu molt de guanyat. Podeu enviar-los una imatge (cartell) de l’acte, així com una explicació de per què els serà interessant venir (quin problema es treballarà). I aquest cartell cal penjar-lo també a la porta del centre, així com a la web i les xarxes socials tant de l’AMPA com de l’escola: els missatges que tenen el suport de l’escola solen tenir més recorregut.

Per l’alumnat de primària, un full amb els detalls per a cada alumne (“dona això a casa, és important”) sol ajudar força. Amb els preadolescents i adolescents, el full probablement quedi al fons de la motxilla indefinidament…

A qui contractar per fer una conferència?

Sobretot, no te la juguis. Busca professionals contrastats.

Fes memòria o pregunta quins professionals heu tingut en el passat que us hagin agradat, per tornar a contactar-los. Cerca bé a internet, especialment a Youtube, quines opcions tens i què et transmet cada conferenciant (quines “vibres” et dona, que en dirien els adolescents). En el meu cas, com a pare de 3 he anat a moltes xerrades que m’han fet pensar o somriure, però quan he arribat a casa no sabia què havia de canviar. Us animo a buscar ponents pràctics, i que es basin en una experiència professional contrastada amb famílies.

I quan ja vagis intuint qui podria ser la persona adequada, contacta-la i pregunta tots els teus dubtes. Un bon professional respon ràpid, amb amabilitat i disponibilitat. Parleu del preu i de què inclou des de l’inici, per evitar sorpreses.

I, parlant de preus, un consell personal: he vist AMPAs amb una dotació pressupostària limitada que, davant d’una bona proposta de conferència han involucrat altres centres educatius per a compartir despeses o han trobat finançament en el seu ajuntament.

La involucració del professional extern des del primer minut és un altre aspecte que normalment les AMPA agraeixen molt. L’experiència dels anys impartint conferències permet al ponent preveure detalls que potser una AMPA, d’entrada, no tindria al cap. I que mostri il·lusió: busqueu professionals que visquin el vostre projecte com si fos el seu propi.

Si vols algun consell més sobre com organitzar les teves conferències o vols que hi participi com a conferenciant, contacta’m i estaré encantat d’acompanyar-te en el fantàstic camí d’ajudar les famílies en les seves tasques de “parenting”.

Clica aquí per veure les conferències que faig.

Triar un bon ponent és clau per l'èxit d'una xerrada