Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Com ho demano als pares? Tècniques de negociació

Tècniques negociació joves

“És que no sé com parlar-ho amb ells”, “Sempre que en parlem ens acabem escridassant”, “Sembla que ho diuen només per fastidiar-me”, “M’havien dit que sí però ara resulta que no”…

Si necessites arribar a un acord amb els pares, però no saps com parlar del tema, aquí tens unes idees per ajudar-te que estan basades en les negociacions d’empresa i són perfectament aplicables a casa.

Actitud

Agradi o no, els pares normalment disposen de la decisió final. I tu has d’aconseguir convèncer-los. A qui faries tu més cas: a qui et vingués a demanar de mal humor i amb exigències, o a qui et vingués amb ganes d’escoltar i disposat a ser flexible?

Defineix el teu objectiu mínim

Per a què vols seure a parlar amb ells? Si has de ser flexible i no cremar-te en la negociació has de saber molt bé què és el que realment vols, i a què pots renunciar: és millor una victòria parcial que no pas trencar la negociació.

Abans de seure junts, fes una llista amb allò que vols, i els aspectes als que podries renunciar si cal. I recorda que els bons acords s’anomenen “win-win” perquè totes dues parts en treuen benefici: has d’aconseguir que ells també en surtin guanyant!

Posa’t en el lloc dels teus pares

Quan et diuen que “no” a les teves peticions, es guien per les seves ganes de protegir-te (no veuen com t’has fet de gran), i potser per experiències passades on les coses no han anat com voldrien. Si ells pensen que el que demanes pot portar-te a alguna situació de perill, no hi haurà acord possible: hauràs d’oferir alternatives que cobreixin aquest perill. Un exemple seria si vols marxar amb amics a l’estranger: si els pares pateixen per no saber com estaràs, potser caldrà comprometre’s a trucar cada vespre. Per últim, si a tu no t’agrada que els pares et comparin amb altres nois/noies, no facis tu comparacions amb d’altres pares i evita allò de “els seus pares sí que li deixen fer!”.

Quin preu estàs disposat a pagar?

Sovint caldrà oferir quelcom a canvi del que demanes: ajudar en les tasques domèstiques, millorar les notes escolars, endreçar l’habitació… Pensa-ho abans de parlar amb ells i estigues disposat a deixar-ho anar com a moneda de canvi.

Troba el moment adequat

Igual que tu pots estar creuat per un mal dia a l’escola, o per una discussió amb un amic, els pares també tenen uns moments on estan més receptius que altres. Si a la feina els han dit que els retallen el sou… segurament no és el millor moment!

No tinguis pressa

Els grans acords poden requerir temps, fins i tot vàries reunions. Les presses només et posaran nerviós i afegiran tensió a la discussió. Si notes que et puja la mosca al nas, respira a fons i, si cal, atura la conversa i torna en un altre moment.

Sigues agraït

Tant si has arribat a un acord satisfactori com si no, pots demostrar la teva maduresa sent agraït pel temps que t’han dedicat. I recorda complir allò a que t’hagis compromès!