Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Meditació? Relaxació? Mindfulness? No siguis friki!

Meditar és com regar la creativitat

Raret. Avorrit. Secta. Happy flower. Moda. Hippy. Friki.

Si aquestes són algunes de les paraules que tens al cap quan et parlen d’eines com la meditació, relaxació o l’atenció plena (mindfulness), aquest post és per a tu.

Reconsidera-ho

Deixa’m que t’expliqui perquè crec que et pot anar bé reconsiderar la teva creença.

– No et converteix en zombie. No et neteja el cervell, ni facilita que t’apuntis a una secta. Es tracta de poder posar més atenció a les coses que fas. Oi que alguna vegada has desitjat concentrar-te millor mentre estàs estudiant? Potser has pensat que has acabat les postres i ni te n’has adonat de què estaves menjant? O no podies parar de pensar temes a l’hora d’anar a dormir? Les eines de les que estem parlant en poden ser l’antídot.

– No cal vestir de cap manera determinada, fer-se cap pentinat en concret, o estar hores assegut. La flexibilitat d’aquestes eines és total: pots seguir sent tu mateix, i dedicar l’estona que hi creguis convenient. Fins i tot amb només 5 minuts al dia es noten els efectes positius! Al principi et pot costar fins i tot dedicar-hi dos minuts seguits. No passa res; és com l’esforç inicial a l’anar al gimnàs per primer cop. De seguida ho tindràs per la mà.

– T’ajuda a tenir més calladeta aquesta veu interior que tots tenim i que sovint ens limita (“no ho intentis, doncs no te’n sortiràs”; “no parlis, que es pensaran que ets tonto”, “podries haver-ho fet encara millor”…). I així podràs accedir al teu potencial personal.

– La tecnologia i tot el que passa la nostre voltant atrau la nostra atenció cap enfora. Un benefici demostrat de posar l’atenció cap a endins és que generaré més telomerasa, un enzim que manté i repara els extrems dels cromosomes (desgastats per l’estrès i l’envelliment) fent-nos estar més sans i viure més.

– I un darrer apunt a favor d’aquestes pràctiques: A mi m’han anat bé! :)

Què, t’animes a provar-ho?

Una excepció

Només hi ha un col·lectiu al qual no sempre li recomanaria aquest tipus de treball personal: les persones amb àrees talentoses, altes capacitats o superdotades. La raó és molt senzilla: en alguns casos, el seu pensament ràpid i constant poden portar a frustració quan no s’aconsegueix arribar a aquesta calma interior. En aquest cas, estic segur que hi ha activitats (fer esport, llegir, tocar un instrument, dibuixar…) que fan el mateix efecte en la seva ment i que els encaixen molt millor.

Alguns recursos que et recomano:

– Llibre+CD: “Avui jugarem a relaxar-nos – Guia per millorar l’atenció i la concentració de nens i joves, a casa o a l’escola” (Glòria Martí i Carme Marrugat)

– Llibre sobre el cervell adolescent: “Tormenta cerebral” (Daniel J. Siegel)