Raret. Avorrit. Secta. Happy flower. Moda. Hippy. Friki.
Si aquestes són algunes de les paraules que tens al cap quan et parlen d’eines com la meditació, relaxació o l’atenció plena (mindfulness), aquest post és per a tu.
Reconsidera-ho
Deixa’m que t’expliqui perquè crec que et pot anar bé reconsiderar la teva creença.
– No et converteix en zombie. No et neteja el cervell, ni facilita que t’apuntis a una secta. Es tracta de poder posar més atenció a les coses que fas. Oi que alguna vegada has desitjat concentrar-te millor mentre estàs estudiant? Potser has pensat que has acabat les postres i ni te n’has adonat de què estaves menjant? O no podies parar de pensar temes a l’hora d’anar a dormir? Les eines de les que estem parlant en poden ser l’antídot.
– No cal vestir de cap manera determinada, fer-se cap pentinat en concret, o estar hores assegut. La flexibilitat d’aquestes eines és total: pots seguir sent tu mateix, i dedicar l’estona que hi creguis convenient. Fins i tot amb només 5 minuts al dia es noten els efectes positius! Al principi et pot costar fins i tot dedicar-hi dos minuts seguits. No passa res; és com l’esforç inicial a l’anar al gimnàs per primer cop. De seguida ho tindràs per la mà.
– T’ajuda a tenir més calladeta aquesta veu interior que tots tenim i que sovint ens limita (“no ho intentis, doncs no te’n sortiràs”; “no parlis, que es pensaran que ets tonto”, “podries haver-ho fet encara millor”…). I així podràs accedir al teu potencial personal.
– La tecnologia i tot el que passa la nostre voltant atrau la nostra atenció cap enfora. Un benefici demostrat de posar l’atenció cap a endins és que generaré més telomerasa, un enzim que manté i repara els extrems dels cromosomes (desgastats per l’estrès i l’envelliment) fent-nos estar més sans i viure més.
– I un darrer apunt a favor d’aquestes pràctiques: A mi m’han anat bé! :)
Què, t’animes a provar-ho?
Una excepció
Només hi ha un col·lectiu al qual no sempre li recomanaria aquest tipus de treball personal: les persones amb àrees talentoses, altes capacitats o superdotades. La raó és molt senzilla: en alguns casos, el seu pensament ràpid i constant poden portar a frustració quan no s’aconsegueix arribar a aquesta calma interior. En aquest cas, estic segur que hi ha activitats (fer esport, llegir, tocar un instrument, dibuixar…) que fan el mateix efecte en la seva ment i que els encaixen molt millor.
Alguns recursos que et recomano:
– Llibre+CD: “Avui jugarem a relaxar-nos – Guia per millorar l’atenció i la concentració de nens i joves, a casa o a l’escola” (Glòria Martí i Carme Marrugat)
– Llibre sobre el cervell adolescent: “Tormenta cerebral” (Daniel J. Siegel)