Preparem els fills per al mercat laboral

Article Joves i mercat laboral

A més d’un pare i mare se’ns ha glaçat el cor pensant com serà el futur laboral dels nostres fills adolescents. I ens agradaria saber què podem fer per evitar la perspectiva de fills vivint encara a casa passats els 30 anys, sense feina i desanimats.Malgrat que les xifres d’atur juvenil són per posar-se a plorar, i que el lema punk “No future” estigui plenament vigent, és el moment d’actuar.

Què podem fer a casa des d’ara mateix per ajudar-los en el seu futur professional?

  • Animem-los a participar en activitats més enllà dels estudis. Quan els nostres fills facin les seves entrevistes de feina, les empreses no els valoraran només per tenir una bona titulació acadèmica, sinó que també buscaran en el seu currículum les activitats de lleure practicades (esplai, teatre, esport, cooperació…) per obtenir pistes sobre les seves habilitats personals.
  • Acompanyem-los a que aprenguin a relaxar-se, a meditar, a connectar-se amb ells mateixos. Com que la nova generació té seriosos problemes de concentració, fruit dels múltiples inputs que reben simultàniament, moltes feines valoraran especialment aquells joves capaços de concentrar-se i posar la seva atenció plena en allò que facin.
  • Per últim, i degut a la desmotivació general entre els joves, pràcticament tots els entrevistadors laborals valoraran més que mai una actitud d’il·lusió i passió cap a la futura feina. Com a pares els hem d’animar a triar estudis que els motivin, perquè puguin donar el 110% dels seus recursos. I, a més, ens hem d’esforçar per veure amb positivisme el món que ens envolta per transmetre optimisme als nostres fills. Sé que és difícil quan pensem que l’economia difícilment tornarà a ser el que era, però cal recordar les possibilitats infinites de les noves tecnologies, els enormes coneixements que tenim a l’abast de la mà, o que també hi ha llocs de treball i empreses fantàstics esperant els nostres fills.

Article publicat a la revista Sant Cugat Magazine d’octubre de 2016, com a col·laborador de l’associació de Sant Cugat edbuilding.org