Si estic bé, lideraré bé

Llibertat

Quan parem atenció en les qualitats dels líders, sovint ens meravellen les seves capacitats relacionals o habilitats tècniques. I passem per alt una part fonamental: el seu equilibri personal.

Per a poder liderar, cal que una persona estigui bé amb ella mateixa. Permeteu-me utilitzar la metàfora d’un cotxe: oi que les quatre rodes han de ser de la mateixa mida si volem desplaçar-nos eficientment? Doncs tots nosaltres, per poder liderar eficientment, hem de mantenir l’equilibri en 4 àrees:

– El Cos: L’eina bàsica. Un cos ben descansat incrementa la seva creativitat, segons els estudis, en un 30%. Un cos que fa exercici regularment genera més defenses contra l’estrés i està més sa.
– El Cervell: Com alimentem el nostre cervell? Coneixem l’efecte sobre el nostre cos de menjar únicament “fast food”, però rarament ens plantegem l’efecte de veure certs programes de televisió o navegar sense fi per la xarxa.
– El Cor: Les nostres emocions poden ser una autèntica muntanya russa si no les gestionem bé. I per fer-ho, calen relacions sanes. Complim la nostra paraula? Som fidels als nostres éssers estimats? Somriem?
L’Esperit: També anomenat “els nostres valors”, “l’essència”… Fins a quin punt estem connectats a qui som realment? O deixem que les circumstàncies dirigeixin la nostra vida?
Com més a prop estiguem de l’equilibri, millor serà el nostre lideratge. Ho comprovem? Per on començaràs?

(Publicat originalment al blog de l’Escola de Lideratge Social de Catalunya)

Il·lustració: Alicia Teba