El model de xerrades a escoles ha canviat. La necessitat és més gran que mai, i l’online ha obert un nou camí.
Quins en són els seus beneficis?
La pandèmia va portar noves urgències al sistema educatiu
A ‘abril de 2020, dues setmanes després del primer confinament absolut, vaig fer les primeres propostes de xerrades online a centres educatius i institucions. Estava clar que no es podien fer presencials, però tothom esperava poder tornar a la normalitat ben aviat. Les respostes proposaven tornar a parlar passat l’estiu, “quan tornem a la nova normalitat”.
Els alumnes començaven a fer classes a distància i les queixes de les famílies eren constants: problemes tècnics, fredor de la relació amb professors i companys de classe, aprenentatge “diferent”… Les paraules “Zoom” o “Meet” feien temor.
Només algunes organitzacions (gràcies Consell de Formentera, IES La Mallola i Escola Puigcerver) van prioritzar les necessitats dels alumnes i famílies a la seva por al desconegut i van acceptar el repte durant el segon trimestre de 2020. Els resultats van ser bons. Molt bons. Via Facebook Live o en directe per Youtube, van descobrir la màgia de sentir allò que vols des d’on vols. La llibertat trucava a la porta.
Irrompen les xerrades online
Va caldre esperar encara uns mesos per adaptar-nos a l’online: Durant els primers mesos del curs 2020/21 totes les parts implicades, estudiants inclosos, van haver de fer un grandíssim esforç per adaptar-se als canvis constants de la nova situació. Cal felicitar-los i agrair-ho. Calia estar pendents, per primer cop, de mil temes nous (quarantenes, resultats de PCRs, espais segurs, màscares, reorganització dels professors de baixa, ensenyament online…), tots ells de màxima prioritat.
El primer trimestre del curs 2020-2021 la prioritat va ser la salut. Classes confinades i normatives canviants van ser la pauta per a uns centres educatius en tensió màxima i les xerrades de tercers seguien esperant el seu torn.
Des de cercles polítics i econòmics s’ha parlat molt de l’estrès suportat per sectors com l’hostaleria o el lleure. Però han oblidat tota una sèrie de professionals que van veure com la seva tasca, important i necessària, quedava congelada durant molts mesos.
La normalització de la situació… i els seus beneficis
L’arribada de 2021, carregat d’optimisme per la perspectiva d’unes vacunes que revertirien la mala situació sanitària, social i econòmica, va significar la normalització de les activitats a distància. La societat ja havia normalitzat el fet de seure davant d’una pantalla per treballar, pel lleure, per formar-se, i per socialitzar.
En concret, les xerrades online ja són habituals per a la gran majoria de centres educatius. Tant les dirigides a pares i mares com les enfocades a alumnes. Tothom sap connectar-se, enviar missatges per fer preguntes, o tancar el micro quan cal. Hem fet un pas de gegant perquè això comporta una sèrie d’avantatges:
- L’assistència a les xerrades de pares i mares ha crescut significativament. Si l’èxit d’una activitat es mesura per l’assistència de públic, les xerrades online triomfen. Poder escoltar missatges interessants sense haver de desplaçar-se, des de la comoditat del sofà de casa, sense comprometre’s prèviament, son característiques apreciades per les famílies.
- La participació en les rondes de preguntes o les activitats ha crescut. El semi-anonimat dels xats o la intermediació d’una pantalla facilita que les persones que no gosarien d’aixecar la mà en públic siguin ara capaces de participar molt més.
- La planificació de xerrades s’ha fet molt més flexible. No cal reservar sales o auditoris, no cal avisar amb setmanes de temps, no cal reservar períodes llargs de temps d’un conferenciant perquè no hi ha desplaçaments.
- Finalment, i també important, la reducció de viatges i hores de desplaçament també han permès una reducció del pressupost necessari per poder “portar” als centres educatius grans professionals.
Hora de posar-se en marxa
Ara, de cara a la resta del curs i als cursos que venen, cal seguir cobrint les necessitats que havien quedat eclipsades per les nouvingudes arrel de la crisi sanitària.
- Perquè els alumnes necessiten trobar-se bé emocionalment en aquest entorn angoixant i estressant. I han de triar estudis, motivar-se, o preparar-se per a la Selectivitat igualment, com qualsevol altre any.
- Perquè els pares i mares segueixen sent un puntal per acompanyar els fills, i busquen eines per fer-ho cada dia millor.
Ara que ja no hi ha el temor a si “això de les xerrades online vols dir que funciona?”, perquè ha quedat clar que tenen molts beneficis, és un molt bon moment per planificar i agendar ja activitats amb alumnes i famílies.
T’animo a contactarme per parlar-ne…